Dupa ce am discutat despre codurile CAEN potrivite pentru pentru deschiderea unei Rulote Fast-Food, revenim cu un articol la fel de important despre ce autorizatii si avize avem nevoie pentru a incepe propriu zis activitatea.
Acest articol este unul informativ, procedurile pot fi similare, dar exigentele pot fi diferite de la caz la caz, in dependeta de localitate si domeniul de activitate (fast-food, cafenea pe roti, patiserie mobila etc.).
Autorizarea unei rulote fast-food, din punct de vedere al documentatiei necesare, nu difera prea mult de autorizarea unui punct de lucru fix, unica diferenta este faptul ca ai o activitate mobila.
Fiind vorba despre un punct de lucru mobil, vei avea nevoie de o casa de marcat mobila, obtinuta de la o firma specializata si inregistratata la ANAF. Daca ai un contabil, acesta la sigur iti va oferi mai multe detalii.
De-asemenea fiind vorba despre un Food Truck mobil autorizatiile si avizele se obtin de la fiecare Primarie pe teritoriul careia se afla Rulota Fast-Food, la un anumit moment.
Daca amplasezi rulota pe domeniul public (sau privat), pentru a functiona permanent, atunci trebuie sa infiintezi un punct de lucru fix si sa-l autorizezi!
Iata care sunt principalele acte necesare pentru a obtine autorizatia de functionare:
- copii ale actelor firmei,
- copii ale actelor spatiului unde va fi amplasata rulota,
- acte care fac dovada destinatiei comerciale, sau de alimentatie publica a spatiului (Cartea rulotei in care trebuie sa fie trecuta tipul de caroserie – SG23 MAGAZIN).
Exista anumite diferente de la o Primarie la alta, dar lista documentelor necesare in dosarul de autorizare este aproximativ aceeasi in proportie de 80-85%.
In cazul in care doresti sa ai un Food Truck cu care sa participi doar la evenimente sau festivaluri, atunci trebuie sa discuti cu organizatorii, deoarece de multe ori acestea obtin toate autorizatiile necesare pentru intregul eveniment.
Deasemenea pentru desfasurarea unei activitati comerciale cu produse alimentare (procesare, distributie, vinzare, preparare etc.) este necesara Autorizatia DSV, sau Inregistrarea la DSV. Practic DSV-ul verifica faptul ca tu indeplinesti conditiile legale minime pentru desfasurarea acestui tip de activitate!
Actele care se depun la registratura DSV sunt:
1. Cererea tip,
2. Certificat de înregistrare firmă (CUI) în copie,
3. Certificat Constatator conf. Legii 359/ 2004,
4. Schita spatiului cu detalii privind utilajele şi circuitele de lucru,
5. Act de identitate administrator, original si copie.
Dupa o perioada de aproximativ 2-3 saptamini de la depunerea dosarului la Registratura DSV vei fi supus unui control de autorizatie. Iar cu aceasta ocazie va trebui sa prezinti:
- contractele (DDD, neutralizare, salubrizare, medicina muncii de un laborator autorizat);
- procedurile (DDD, autocontrol, igiena etc);
- cursuri de igiena pentru angajati, diploma bucatarului, etc.
- spatiul amenajat corect, finisat si utilat - cel mai important dintre toate!
Important: Restaurantele de dimensiuni mici precum sunt Rulotele Comerciale NU au nevoie de autorizatii de la nici una dintre aceste instituţii - DSP, ISU, Mediu, PMB, ITM, DITL, ci doar de Negatii, in functie de ceea ce va cere Primaria.
Cam asta am avut a va spune. Daca intilniti probleme la obtinerea autorizatiilor si avizelor pe piata sunt o multime de companii care ofera consultatii sau servicii complete de obtinere a acestora.